Меѓународниот мотокрос “Славянский мир” 2016 година, започна на 23-ти јуни. Нивната маршута поминува низ територијата на Русија, Белорусија, Украина, Полска, Чешка, Словачка, Словенија, Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина, Србија и Бугарија. Поддршка е обезбедена од: Руската Федерација на мототуризамот и Фондацијата за славјанската култура “Фонд славянской культуры Словении”.

Мотомаршот кој ќе го спроведат моторџиите “Ноќни волци” започна од Словачка и Германија. Откако ќе поминат низ 13 европски земји, на 5 јули ќе застанат во градот Нитра (Словачка).  Местото на застанување е избрано за неколку причини. Прво, според претседателот на Федерацијата  на мототуризам во Русија, Евгениј Строгов идејата за овоеј мотокрос е родена и развиена во градот Нитра. Другата причина е тоа што првата словенска азбука (глаголицата) е создаден во овој град. Така што градот Нитра претставува лулка на словенската литература.

Целта на настанот е да се зајакне дијалогот меѓу словенските народи, да се потсетиме на старата дружба и пријателството помеѓу народите од општите страниците на историјата и да ги пренесеме карактеристиките на руската култура и јазик.
Андреј Бобровски (претседател на “Ноќни волци” – Победа на патот”) изјави: “Значењето на овој мотокрос е – да се покаже волја за обединување и сплотување на словенските народи. Постои политиката, но таа живее сам. Ние сме луѓе, и сме должни да го знаеме нашето потекло. Исто така со овој мотокрос ќе ви помогнеме да ги отфрлиме лажните стереотипи на Запад за рускиот народ.” “На Запад имаме себе” – ова е главната порака на акција.

Може секој да учествуваа во овој настан, може да се вклучи секој во секој интервал од маршутата; Најважното за тоа е – соодветна физичка и техничка подготовка. Во текот на маршутата, колоната може да “расте” до 300-500 мотоцикли. Должината на маршутата е: 12 000 км.                  Покрај тоа, мотоџууте планираат да посетат споменици и културни центри по текот на нивниот пат. Едно од овие места, на пример, ќе биде градот Шипка,Бугарија. “Шипка – е може би едно од најпопуларните места во Бугарија. Неговата заштита прерасна во една од клучните епизоди во руско-турските компании 1877-78.

“Главната цел на проектот “Славянский мир” –  е патувањето во 13 земји, од кои во секоја земја се планира да се засади липа – што претставува симбол на Славјаните, исто така да ги потсетиме луѓето дека она што се случува помеѓу нашите земји и меѓу нашиот народ не е правилно.” – Изјави прецедателот на “Ноќни волци” – Победа на патот” – Андреј Бобровски 

http://macedoniatoday.ru/wp-content/uploads/2016/06/nokni-volci-putin.jpghttp://macedoniatoday.ru/wp-content/uploads/2016/06/nokni-volci-putin-150x150.jpgЗоран МерзликинКультураМеѓународниот мотокрос 'Славянский мир' 2016 година, започна на 23-ти јуни. Нивната маршута поминува низ територијата на Русија, Белорусија, Украина, Полска, Чешка, Словачка, Словенија, Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина, Србија и Бугарија. Поддршка е обезбедена од: Руската Федерација на мототуризамот и Фондацијата за славјанската култура 'Фонд славянской культуры Словении'. Мотомаршот кој ќе го спроведат...Новости Македонии